2022 #42: Kees Koomen

Find out what artists listen to while they work:

Studio Playlist 2022 #42: Kees Koomen


https://keeskoomen.nl/

ICP Orchestra Plays the Music of Herbie Nichols
Soft Machine – Jet Propelled Photographs
Rosalía – El mal Querer
Pink Floyd – Atom Heart Mother
Joni Mitchell – Mingus
Erikah Badu – Mama’s Gun
The Grateful Dead – Europe ‘72
Spirit – Spirit of 76
Froukje – Uitzinnig
Goldband – Betaalbare Romantiek

Raging with anger

Arte Americano

Las almas que estan despojadas – int

A challenge to what we think is right

She mentioned treason

The love a painter has

Tanto enemigo armado

Shards, written ‘live’ in Madrid.

ICP Orchestra Plays the Music of Herbie Nichols
Als jazzliefhebber hield ik al lang van de muziek van Thelonious Monk. Door Misha Mengelberg en consorten werd ik door diverse liveoptredens gewezen op een andere eenzaam genie uit de Amerikaanse muziekwereld. Waar Monk een bijna puriteinse ritmiek en manier van spelen toepast is Nichols meer lyrisch. Qua muzikaliteit doen beiden niet voor elkaar onder. Deze CD en diverse liveopnames draai ik regelmatig op mijn atelier.

Soft Machine – Jet Propelled PhotographsSoft Machine was voor mij veel te veel rock-jazz toen ik er mee kennis maakte in het begin van de zeventiger jaren, dus ik heb ze een tijd lang niet echt gevolgd. Pas toen ik zelf in bandjes zat en muzikaal richting Jazz begon te bewegen kon ik het beter velen. Toen ik echter bij V&D in een uitverkoopbak deze lp vond realiseerde ik me dat de vroege Soft Machine fantastisch was en heb ik de eerste twee officiële lp’s ook ontdekt. Muzikanten die ik bewonderde, David Allen van het onvolprezen Gong, Robert Wyatt en Kevin Ayers maakten deel uit van de begin-formatie en dat was te horen!

Rosalía – El mal querer
Spaanse volksmuziek vind ik altijd erg fijn om te horen. Flamenco-optredens heb ik een tijdje bezocht en toen op mijn werk bij het Conservatorium Flamencodans aan het curriculum van de dansvakopleiding werd toegevoegd vond ik dat een bijzonder prettige aanvulling die mijn door Spaanse literatuur en reizen in het land gevoede Hispanofiele neigingen goed deed. Toen dan ook een Spaanse (eigenlijk Catalaanse) flamenco zangeres met eclectische muziek bekendheid begon te verwerven wilde ik dat meteen gaan volgen, deze plaat vind ik prachtig
Pink Floyd – Atom Heart mother
Pink Floyd’s singles uit de zestiger jaren vond ik fantastisch en dit was de tweede lp die ikzelf kocht, waarna Ummagumma overigens snel volgde. Sinds ik weer een platenspeler heb draai ik mijn oude lp’s regelmatig en dit is er een die ik nog steeds erg goed vind, vooral de achterkant.
Joni Mitchell – MingusDit is er een die ik nog op cassette heb en draai. Een voorbeeld van hoe Jazz en pop zich verweven in mijn muzieksmaak. Joni Mitchell ben ik relatief laat gaan waarderen, maar ik geloof dat haar optreden in The Last Waltz, waar zij Coyote liet horen, mij echt naar meer liet zoeken. Toen ik de Mingus-plaat ontdekte was ik meteen verkocht, want van Mingus lust ik wel pap!
Erikah Badu – Mama’s Gun
Na Baduizm wilde ik meer weten, maar de statige zangeres die in prachtige Afrikaanse kleding optrad was een soort enigma. Toen Mama’s Gun uit kwam heb ik die meteen gekocht. Het bleek een nog veel betere plaat te zijn dan de eerste. Een relaxte “southern soul”-sound was te horen met een aantal erg goede songs. Kort geleden vertelde een jonge muziekliefhebber me over de “Soulquarians”, een collectief waarin Erikah Badu deelnam met Questlove, d’Angelo, Bilal, Pino Paladino, Roy Hargrove, bekende rappers en meer deelnemers. Dat is weer de moeite om eens in te duiken!

The Grateful Dead – Europe ‘72
Gezien op het zeer gewaardeerde Rockpalast, ik weet nog dat ik de pauzes erg lang vond en het werd een lange nacht. Ze waren wel heel erg relaxed, maar de muziek was goed. Ik draai de plaat regelmatig en vooral Tim Hardin’s Hang on to a dream krijgt een memorabele uitvoering.

Spirit – Spirit of 76
Spirit ontdekte ik door een lp die een klasgenoot op de academie had. Twelve dreams of Dr. Sardonicus was een verrassend vooruitstrevende plaat voor zijn tijd met fantastisch gitaarwerk van Randy California die duidelijk door Jimi Hendrix was beïnvloed. Naast zijn gitaarwerk liet ook het productiewerk die invloeden horen. Het zou me niet verbazen als latere artiesten als Wyclef Jean van de Fugees hier ook het een en ander van hebben opgestoken. Op deze platen vrij weirde covers van Dylan en Hendrix waarbij het relaxed werken is en volgens mij is het ook prettige automuziek!

Froukje – Uitzinnig
De nieuwe lichting Nederlandse zangeressen vind ik ook erg leuk om te horen. De teksten van Froukje zijn bepaald niet van vader Abraham niveau en de muziek is heel prettig om bij te werken. Optredens op Lowlands en andere festivals waren op een hoog niveau voor zo’n jonge zangeres die twee jaar moest wachten alvorens die festivals plat te spelen. Dit optreden met de band die ze ook op Lowlands had is beter dan de platen wat mij betreft.

Goldband – Betaalbare Romantiek
En dan nog een stukje Den Haag: ook de Scheveningse stucadoors van Goldband speelden binnen- en buitenlandse festivals plat met hun dansmuziek en hun Haagse flair. Ik zag ze Live op het bevrijdingsfestival op het Malieveld en hoewel ik niet van electro-dance houdt was ik wel meteen verkocht!
This years photo challange: INTERLOCUTOR > Snap two identical photo’s of the chair you sit on when you assess your days work: one with you on it and one without: <

Kees Koomen 12-01-23 – posted by Ron 24-01-23all playlists in 2022:
all contributions by this author: