Organisatie - Nov. 2018 - Mrt. 2019

Om het pand collectief te kunnen huren hadden we een rechtspersoon nodig. Daarvoor vonden wij de vereniging de beste vorm. Na een brainstorm sessie kozen wij voor de naam KOMPOSIT. Omdat we graag voor zeker 10 jaar in het pand willen zitten hebben we besloten zoveel mogelijk werk in eigen beheer uit te voeren. Met name zaken die normaal voor een pand eigenaar zijn. Zo leggen we zelf de nieuwe NUTS aansluitingen aan die nodig zijn. Hiervoor doen we op korte termijn een flinke investering, maar op de lange termijn besparen we daarmee veel geld uit doorat de huur laag blijft. Om deze investering te kunnen doen zonder een hoge drempel te krijgen hebben we een Rotterdamse Cultuurlening aangevraagd via Cultuur + Ondernemen. Dit is voor Rotterdam een nieuw soort cultuurlening met een lage rente (3%). Wij zijn de eerste die hem krijgen. De lening wordt in 3 tot 5 jaar terugbetaald. Dit kost ieder lid gedurende die periode ca 20€ per maand extra.

29 januari; Het bestuur tekent het huurcontract. Voor 10 jaar vast!

Vrijwel de gehele bestaande groep gaat mee naar het nieuwe pand. De meeste extra ruimtes zijn inmiddels langzaam maar zeker opgevuld. Al vrij snel sloten Jorn van Stein en Bernd van Riel zich aan. Wat later gevolgd door Joost Kosir en Sibe Kokke. Het pand is in detail ingemeten en om het plannen te vergemakkelijken is door Lennard Eijkman een Sketchup model gemaakt. De verdeling van de ruimtes was complex maar ging uiteindelijk vrij soepel. Daarna werden de diverse aspecten van de verbouwing voorbereid in bouwcommissies.
(RvdE 10-03-2019)

1 Nov 2018. Het inmeten van het gebouw.

Aanloop - Okt. 2018 - Jan. 2019

Onze voormalige werkplaatsen waren op de Schoonderloostraat 203 - 221 in Delfshaven. Deze bestonden sinds november 2004. In de 10 jaar daarvoor had het pand vaak leeg gestaan maar nadien zijn er grote hoeveelheden meubels, kunstvoorwerpen, decors en nog veel meer zaken gerealiseerd. Onze groep makers is door wisselingen en ervaring gedurende die tijd steeds sterker en actiever geworden. Afgelopen oktober kregen wij het bericht dat de eigenaar van het pand onze ruimtes graag wil ontwikkelen tot hoogwaardige woonruimtes; loft$. Voor ons was direct duidelijk dat we als groep op zoek wilden naast iets nieuws.
Omdat wij gehecht zijn geraakt aan de grote hoeveelheid daglicht op de Schoonderloostraat zijn wij via Google Earth op zoek gegaan naar andere bedrijfspanden met minstens zoveel lichtstraten. Op het bedrijventerrein Spaanse Polder (op veilige afstand van de vastgoed hype) was een pand te zien met uitzonderlijk veel dakglas (ca 60%!).

Dit is hoe het gebouw er op Google Earth uit ziet. De ramen van het verhuurde deel zijn met krijt witgespoten tegen de warmte in de zomer.

Een deel van dit pand bleek te huur te staan.
Het gebouw is een fabriek/productiehal voor auto's en vrachtwagens van de RHIWA die als zodanig in gebruik is geweest sinds 1956. Het pand is strak vormgegeven als pure werkplek in de lichte, prettige no-nonsense stijl die kenmerkend is voor die tijd. De voorwaarden zijn goed. Dit betekent voor ons een grote stap vooruit.

(RvdE 01-02-2019)

Ca. 1980. Hoek van de Bornissestraat en de Industrieweg met FINA benzinestation en kunstwerk "Vervoer" van Henk Tieman link.

"Carrosseriefournituren Nieuwe Non Ferro Metalen". Een bestelbus van de R.H.I.W.A. in de 50-er jaren met op de achtergrond de Van Nelle Fabriek.