2014 #33: Siebe Thissen

Find out what artists listen to while they work:

Studio Playlist 2014 #33: Siebe Thissen


http://www.openbarekunst.nl
http://www.cbkrotterdam.nl

Siebe Thissen heads Kunst & Openbare Ruimte at Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam

BADBADNOTGOOD: III (2014)
Dawn Of Midi: Dysnomia (2013)
La Luz: Live On KEXP (2014)
Trombone Shorty: Say That To Say This (2014)
Jungle By Night: Live at Jazz a Vienna (2012)
The Jerry Hormone Ego Trip: Bel de medicijnman (2014)
Sun Ra And His Arkestra: In Orbit With Ra (2014)

BADBADNOTGOOD: III (2014)
BBNG is een piepjong jazztrio uit Toronto, Canada, bestaande uit Matthew Tavares (piano), Chester Hansen (bass) en Alexander Sowinksi (drums). In 2012 al te zien in Rotown en het afgelopen jaar in Bird – twee fantastische concerten. Ze maken (instrumentale) hiphop en dubstep, maar ook covers van bijvoorbeeld Joy Division. Hun plaat III bevat louter eigen werk (I en II kan je downloaden van hun website). III is een fijne plaat, na veel luisteren, maar je moet BBNG eigenlijk live zien, omdat ze na een jazzy halfuurtje meestal helemaal los gaan met veel elektronica erbij. Zoals in Bugg’n (overigens een cover van TNGHT). Zie hier:

Dawn Of Midi: Dysnomia (2013)
Ik heb ‘m vorig jaar ook al in Ron’s lijstje genoemd, maar de plaats is nog steeds één van de toppers in huis. Kan ‘m blijven spelen. Geniale plaat: minimaal, schitterende verschuivingen, trance, een ijzeren discipline en één lange trip van 50 minuten. Net als BBNG, jazz, maar way beyond jazz. Een van de mooiste platen van de 21ste eeuw tot nu toe. Met Qasim Naqvi (drums), Aakaash Israni (bass) en Amino Beyamani (piano) uit Brooklyn. In december speelden ze de hele CD live in het Paard van Troje (door mij gemist). Hier Dysnomia:


La Luz: Live On KEXP (2014)
Leukste band die ik dit jaar hoorde, bovendien ontdekt door mijn dochter. La Luz uit Seattle bestaat uit Marian Li Pino, Abbey Blackwell, Shana Cleveland en Alice Sandahl. Ze hebben een heerlijke sound, een heldere gitaar en een hemels orgeltje – een beetje surf meets psychedelica. La Luz stond onlangs in Rotown, maar door verplichtingen elders moest ik het optreden helaas aan me voorbij laten gaan. Hier twee sessies voor KEXP Radio in Seattle (de laatste van 2014 is overigens de beste).
(KEXP 2014)


(KEXP 2013)


Trombone Shorty: Say That To Say This (2014)
Altijd lekker, die vette hiphopjazz sound van Trombone Shorty. Maar ook zoals altijd vallen zijn CD’s een beetje tegen. Ook zo’n gast die je gewoon live moet zien, al heb ik van deze plaat de tracks You And I (Outta This Place) en Fire And Brimstone wel grijsgedraaid (als dat nog kan met een CD). Meestal op mijn werkkamer dus zijn thuiswedstrijd in New Orleans over de speakers, met een leuke begeleidingsband die ook te zien was in de onvolprezen tv-serie Treme:


Jungle By Night: Live at Jazz a Vienna (2012)
Zo’n beetje de poldervariant van Trombone Shorty (zo zien ze er ook uit). Maar ik vind het één van de leukste NL-bandjes van de laatste jaren. Ze begonnen wel erg als Fela Kuti-imitators, maar hun sound is breder en vetter geworden. De Hollandse Skatalites.  Ik heb geen enkele plaat of CD van de heren, maar er staat zoveel op Youtube dat je genoeg kan beluisteren. Hier hun track Atilla, live in Wenen:


The Jerry Hormone Ego Trip: Bel de medicijnman (2014)
Vergeet De Kik en luister naar The Jerry Hormone Ego Trip, even Rotterdams en heel erg grappig. Ook hier geldt, genoeg muziek op Youtube. Mijn favoriete track is Bel de medicijnman (2014).


Sun Ra And His Arkestra: In Orbit With Ra (2014)
Als ik schrijf luister ik altijd naar Sun Ra. Ik ben daar mee begonnen toen ik in de jaren negentig mijn proefschrift schreef en zet die traditie nog altijd voort (ik schrijf nu een boek over 75 jaar kunst in de openbare ruimte van Rotterdam). Omdat Sun Ra meer dan 200 platen maakte – die bovendien niet allemaal toegankelijk zijn – maak ik gebruik van 10 mix-CD’s die ik zelf samenstelde. Ik vind dat mijn mixen veel beter zijn dan de vele verzamelplaten die jaarlijks op de markt worden gegooid (Geen arrogantie, luister zelf maar op http://fromnowherehere.blogspot.nl/ , zoek Dr. Auratheft en Sun Ra). Maar onlangs kwam er wel een prachtige introductie uit, samengesteld door Marshall Allen, de 91-jarige saxofonist van de Arkestra: In Orbit With Ra. Wat mij betreft de eerste fraaie verzamelaar en een leuke kennismaking met ouder en later werk. Eén van de mooiste platen van Sun Ra vind ik God Is More Than Love Ever Can Be (1979). De plaat is opgenomen met een trio: Sun Ra (piano), Luqman Ali (drums), Richard Williams (drums) en de sound is waaaanzinnnnnnig!!!!! Mooie freestyle  blues met een supervette bas en werkelijk schitterende drums, als een ruig ptaroon onder de piano gelegd. Helaas nooit op een compilatie CD verschenen. Hier is de titeltrack: 

Other Studio Playlists in 2014:All contributions by this author: