2009 # 15: Ewoud van Rijn

Find out what artists listen to while they work:

Studio Playlist 2009 #15: Ewoud van Rijn

http://ewoudvanrijn.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/74876634@N00/

hey ron, ik heb deze mail helemaal gemist en doe natuurlijk graag mee aan deze inmiddels glorievolle traditie!
Bovenaan staat weer Josephine Foster, dit keer met haar duitse liederenboek: -A Wolf in Sheeps Clothing. haar nieuwste: This coming Gladness is natuurlijk ook weer heel goed.
Op twee staat Jex Toth, Nom de Doom van zangeres van gelijknamige band. de openbaring van 2009 wat mij betreft.
Dan was er natuurlijk de nieuwe Sonic Youth die heel lekker is.
en verder heb ik veel van Thrones gedraaid.

Maar vooral heb ik veel geluisterd naar een 3 podcasts waarop ik ben geabonneerd. Dat begon met ‘Psychonautica’ podcastserie van Max Freakout. Die was in 2008 in Basel voor de World Psychedelic Forum en heeft alle lezingen opgenomen van mensen als Stanislav Grof, Kat Harrison, Dennis McKenna etc. etc., allemaal illustere namen uit iets wat zich definieert als de ‘psychedelic community’. In dit geval voornamelijk wetenschappers van het eerste uur die hun wortels natuurlijk hebben in de 60er jaren, maar nog steeds actief zijn. Veel lezingen over bewustzijnsonderzoek middels geestverruimende stoffen, bekeken vanuit antropologisch, historisch, psychologisch, chemisch, cultureel perspectief en alle mogelijke verbanden daartussen. Mind blowing, om maar eens een oude hippieterm op te delven. Veel van opgestoken. http://dopecast.libsyn.com/index.php?post_category=Psychonautica

Daarmee was het hek van de dam en om me nog wat verder te verdiepen in dat verschijnsel “Psychedelic Community” abonneerde ik me op nog twee andere podcasts: http://gnosticmedia.podomatic.com/
Gnostic media
en http://shamanicfreedomradio.podomatic.com/
Shamanic freedom radio
. Gnosic media wordt gepresenteerd door Jan Irving, een man met een nogal groot ego, maar als je dat een beetje kunt wegfilteren en dito de afgrijselijke intro dan krijg je een serie podcasts met een aantal bijzonder interessante gasten, waarvan de meest interessante ook weer de wetenschappers zijn. aanraders zijn #22 religious evolution, #26 plant intelligence, #28 the cult of divine birth, #30 en 31 ancient europe om er maar een paar te noemen. na podcast # 40 ongeveer vind ik t minder interessant worden.
De wetenschappers zijn het interessants omdat die over het algemeen het oeverloos speculatieve getheoretiseer, dat in dit gebied ingebakken is, inkoken tot iets daadwerkelijk voedzaams en verteerbaar.
Want dat is de andere kant van de ‘psychedelic community’ en de psychedelische ervaring per se, de oeverloosheid. Maar die is dan ook noodzakelijk voor haar transgressieve potentie. Daarvoor kun je bij Opaque Lens van Shamanic Freedom radio prima terecht. Bij Opaque Lens kun je je Neil van de Young Ones voorstellen, die een podcast doet. Hij doet verslag vanuit de eigen ervaring en vanaf street level, de straten, de ‘commons’ en het alternatieve circuit van Occult Londen afschuimend, af en toe uitstapjes naar Glastonbury op de ceremoniele feestdagen van de Pagan Calendar. Regelmatig is het programma gelardeerd met opnamen van lezingen die plaatsvinden in de October Gallery in Londen.
Een andere geweldige bron is Crystle Coles http://www.youtube.com/user/NeuroSoup
Neurosoup
kanaal op youtube. dit tengere meisje is echt een psychonautische geweldenaar gezien de schier eindeloze eerste hands en onderhoudende tripreports van alle denkbare substanties etc etc. dit alles in een meest nuchtere matter of fact stijl. Waarom ik dit allemaal zo interessant vind is een lang verhaal, maar het komt er op neer dat de psychedelic community zij eigen culturele avant garde vormt waarvan een invloed altijd, in min of meerdere mate en soms verhevigd, doordringt naar de bovenwereld. het is vooral dit proces van wisselwerking tussen boven en onder, sub en officiële cultuur, transgressie en consolidatie, wat ik interessant vind. En dit voorbeeld laat dat proces in verhevigde mate zien.
Beste nieuwjaarsgroeten,
Ewoud


Josephine Foster – A Wolf in Sheeps Clothing


Josephine Foster – This coming Gladness


Jex Toth – Jex Toth

Sonic Youth – The Eternal

Thrones – Sperm WhaleOther Studio Playlists in 2009:All contributions by this author: